SAT-7 opfordrer til fred under angreb på kristne i Tyrkiet

Worldview - SAT7

Efter en stigning i angreb på kirkebygninger og trusler mod kristne og mindretal i Tyrkiet sikrer SAT-7 TÜRK, at disse samfunds opfordringer til fred og retfærdighed høres.

”Vi er bekymrede over den nylige stigning i trusler og angreb mod kristne og minoritetssamfund,” siger Melih Ekener, kanalens administrerende direktør. ”SAT-7 TÜRKs nyhedsafdeling er et knudepunkt, der er forbundet med kirker i hele Tyrkiet, hvilket gør kanalen til en vigtig platform for at gøre det, der sker med disse samfund, synligt for offentligheden. Gennem vores nyhedsprogram WorldView taler vi også om Guds fred og for tolerance i denne tid. ” Når kanalen rapporterer disse hændelser, tilslutter den sig samtidig fredelige rettighedsbevægelser overalt i verden for at fremme tolerance og enhed i samfundet.

SAT-7 TÜRKs nyhedsudsendelse rapporterede først om et brandforsøg på den armenske kirke i Bakırköy, Istanbul, den 10. maj. Der blev delt nyheder fra det armenske patriarkat om, at hændelsen heldigvis ikke forårsagede nogen skader eller kvæstelser. Men da en mistænkt person blev taget i varetægt, kom han med bebrejdelser mod armenere, eller ikke-muslimer, for Covid-19-pandemien og sagde: “Jeg ville brænde [kirken], fordi problemerne med corona-virus kom til os på grund af dem.”

Dette angreb blev efterfulgt af hærværket på en anden kirke i Istanbul, hvor bygningens kors blev fjernet. Denne hændelse blev rapporteret på WorldView sammen med nyheder om, at dødstrusler var blevet sendt til Hrant Dink Fonden, en organisation, der fremmer menneskerettigheder og mindretals rettigheder som en del af et “retfærdigt, frit og ligestillet Tyrkiet” [1]. Fonden fortsætter arbejdet efter Hrant Dink, en armensk-tyrkisk journalist, der blev myrdet i 2007; Dinks enke, Rakel, og fondens advokater modtog også dødstrusler.

Når studieværten, Volkan Er, taler i programmet WorldView, anerkender han det generelle klima bestående af frygt og usikkerhed i Tyrkiet. ”Den aktuelle situation er så skrøbelig, folk leder efter noget,” siger han. ”I løbet af Covid-19 er det, vi betragtede som samfundets faste grundpiller – som job, rutine og økonomi – blevet skrøbelige. Alt, hvad vi satte vores lid til, er taget væk.” Ikke desto mindre, siger medværten Senem Ekener, ”[Stigningen i vold] er ikke en kunstig situation. Vi kender selv til miljøer med had og dets ødelæggende virkninger både på Tyrkiet og på de kirker, der udsættes for det. Vi håber og beder om, at disse angreb ikke gentages.” Programmet deler også den officielle erklæring fra Sammenslutningen af Protestantiske Kirker, der siger: ”Vi bebrejder disse handlinger rettet mod kristne og mindretal, som er beregnet til at skabe et miljø med had og til at få folk til at føle utryghed i egne hjem og menigheder.” [2]

Studieværterne vender sig herefter til Guds ord og bringer opmuntring til de kristne seere. Samtidig ønsker de at vise ikke-kristne, at de kristne står for fred, tolerance og enhed. ”Bibelen er en autoritet i vores liv, fordi den tydeligvis taler ind i de begivenheder, der sker i dag. Vi ser i Apostlenes Gerninger 10, at Gud ikke skelner mellem forskellige mennesker,” siger Senem. Hun undersøger visionen, som apostlen Peter modtog i Apostlenes gerninger, der fik ham til at sige: ”Gud har vist mig, at jeg ikke skal kalde noget menneske vanhelligt eller urent” (Ap. G. 10:28). Senem konkluderer, “Når vi vender os mod det, der står i Bibelen, ser vi, hvordan Gud fjerner alle barrierer, og vi ser hans opfordring til fred.”

 

[1] https://hrantdink.org/en/announcements/2414-public-statement
[2] https://www.protestankiliseler.org/?p=983

Kilde: SAT-7