30 dage i bøn 2022 – dag 16

17. APRIL – DAG 16

Fethullah Gülen-bevægelsen

I 2016 rystede et militært kupforsøg Tyrkiet. Bag kupforsøget stod efterfølgere af den muslimske prædikant Fethullah Gülen. Gülen har benægtet at skulle have anstiftet denne vold, men i alle tilfælde er han en karismatisk leder og inspiration for en yderst indflydelsesrig bevægelse både inden for og uden for Tyrkiets grænser. Medlemmerne af bevægelsen kalder sig selv hizmet, hvilket betyder ’tjeneste’.
Gülen-bevægelsen holder sig til en ortodoks sunni-lære med stærke sufistiske overtoner. Det, de arbejder hårdest for, er en moderne fortolkning af islam. Derfor lægger de stor vægt på videnskab, uddannelse og dialog med andre religioner. Deres indflydelse har bredt sig via kollegier, skoler og universiteter. Mange hizmet-studerende har siden indtaget nøglepositioner i militæret, retsvæsenet, medierne og erhvervslivet. Det anslås, at op mod 4 millioner mennesker på et tidspunkt identificerede sig med bevægelsen.
Kupforsøget førte til grov forfølgelse og fængslinger fra den islamiske regerings side, først rettet mod hizmet-sympatisører, og dernæst mod alle oppositionens stemmer. Omkring 70.000 er blevet fængslet, og mere end 150.000 embedsmænd er blevet afskediget. Mange andre har måttet flygte til Vesten. Meget få er blevet kristne.

Ayshe har været elev på en hizmet-skole og deltog i deres bedemøder på universitetet. Alt dette forandrede sig, da hun læste de vers i Koranen, som påbyder vold, og blev kastet ud i en åndelig krise. For at finde svar på krisen begyndte hun at våge i bøn om natten, og i løbet af denne periode modtog hun et eksemplar af det Nye Testamente. Hun åbnede det på en tilfældig side og læste Matthæusevangeliet 5,44, hvor Jesus lærte, ”Elsk jeres fjender.” Denne åbenbaring gjorde hende til efterfølger af ham som i sandhed er Fredens Fyrste.

 

Hvordan kan vi bede?

  • Bed for de fængslede hizmet-tilhængere, om at Herren vil åbenbare sig for dem. (Es 61,1)
  • Bed for dem i eksil, om at deres interesse i dialog med andre religioner må blive til sand søgen. (Matt 7,7)
  • Bed om at hizmet-tilhængerne må indse, at deres fromhed kun kan fuldendes i Jesus. (Jak 2,14-26)

 

Hent bedefolderen som pdf