30 dage i bøn 2022 – dag 21

22. APRIL – DAG 21

Det nordlige Mozambique

Det smukke tropiske land, som ligger ved kysten mellem Tanzania og Sydafrika, hedder Mozambique. Mozambique opnåede uafhængighed i 1975 efter århundreder som portugisisk koloni, men brød derefter ud i en langvarig borgerkrig, som endelig fik sin ende i begyndelsen af  1990’erne.

Den nordlige halvdel af Mozambique er ombejlet af islamiske grupper fra andre lande. Islam kom til området i det 12. århundrede med arabiske handlende og har lige siden præget befolkningen langs den nordlige kyst, hvilket bl.a. ses på brugen af arabiske vendinger i de forskellige lokale sprog. Men islam er også blandet med de oprindelige religioner. I mange tilfælde er lederen af moskéen og den lokale heksedoktor én og samme person.

Størstedelen af lokalbefolkningen i det nordlige Mozambique bor i fiskerlandsbyer, hvor de har fisket og gået på jagt i generationer. Sygdomme med relation til fattigdom – malaria, kolera og underernæring – er den største årsag til en høj dødelighed, især blandt børnene. Men siden 2017 er den nordlige provins Cabo Delgado også blevet terroriseret af bevæbnede grupper af islamiske ekstremister. Flere tusinde er blevet dræbt, og yderligere en million er blevet fordrevet af den voldelige gruppe Al Shabab (”ungdommen”), hvis strategi er at tvangsrekruttere børn og unge.

Halvdelen af befolkningen i Mozambique er kristne, og mange af disse vælger, trods farerne, at blive i det plagede nord og tjene deres samfund.

 

Hvordan kan vi bede?

  • Bed for de traumatiserede børn og flygtningefamilier fra Cabo Delgado, der har oplevet forfærdelige angreb fra Al Shabab. (Sl 23,1-6)
  • Bed om at de politisk og religiøst motiverede ekstremister må blive bragt til ro, at de må angre og arbejde for at genopbygge deres nation. (2 Pet 3,9
  • Bed om at kristne i det nordlige Mozambique, deriblandt MMB’er (Kristne med Muslimsk Baggrund), må blive beskyttet og være et lys i mørket. (Johs 1,4-5)

 

Hent bedefolderen som pdf