Dag 21: Dem der krydser Middelhavet

30. marts

Over 500 mænd, kvinder og børn druknede i juni 2022, da de forsøgte at krydse Middelhavet i en overfyldt båd med kurs mod Grækenland. Båden var fyldt med migranter fra Egypten, Syrien, Pakistan, Palæstina med flere, som søgte asyl i Europa. De havde aftalt med smuglere i Libyen, at de skulle sejle dem til Grækenland, men båden var usikker og meget overfyldt. Overlevende har rapporteret, at båden løb tør for mad og vand på den anden dag på havet, og at folk begyndte at dø om bord, før den sank på den femte dag, hvor hundredvis druknede.

Præcis hvor mange mennesker, der forsøger at krydse Middelhavet hvert år, vides ikke. FN’s Internationale Organisation for Migration (IOM) anslår, at over 80.000 mennesker krydsede Middelhavet sidste år – flere end nogensinde før. IOM tæller omkring 2000, der er døde i forsøget, men det vides ikke, hvor mange, der dør uden nogensinde at blive fundet.

Størstedelen af de migranter, der krydser grænsen, er muslimer, der flygter fra krig, politisk vold, fattigdom og håbløshed. De tror, at Europa vil give dem mulighed for at arbejde og stifte familie i fred.

Mange har ingen anelse om den risiko, de løber, når de går om bord på en smuglerbåd. Mange organisationer gør deres bedste for at hjælpe de migranter, der ankommer til Grækenlands eller Italiens kyster, men der er få ressourcer og et stigende antal desperate migranter. Regeringerne i Europa forhandler om, hvor mange flygtninge de kan tage imod, men mange bliver også tabt til menneskesmuglere eller ender i flygtningelejre i årevis på den anden side af Middelhavet.


Hvordan kan vi bede?

  • Bed for muslimske flygtninge, der krydser Middelhavet i håbet om et bedre liv. At Gud vil møde dem i Europa.
  • Bed om beskyttelse af flygtninge på deres farlige rejser.
  • Bed om, at organisationer, der hjælper muslimske flygtninge i Europa, må få de ressourcer, de har brug for, til at yde praktisk og åndelig hjælp.

Låner jeg morgenrødens vinger og slår mig ned, hvor havet ender, så leder din hånd mig også dér, din højre hånd holder mig fast.
Salme 139,9-10

Hent Bedefolderen som PDF (13mb)