30 dage i bøn – dag 15

Samarkand, Usbekistan

Muslimsk befolkningstal: 510.000

Samarkand er en smuk, næsten mytisk, by. Den er blevet berømt som en skillevej på Silkevejens handelsrute. Byen kan prale af at have hele tre historiske bydele: Bydelen fra det antikke 7. århundrede, som blev ødelagt af Djengis Khan i det 13. århundrede; bydelen fra middelalderen, det 14-15. århundrede, med inspiration fra islamisk kunst og arkitektur, som dengang var meget populær; og de russiske bebyggelser fra det 19. og 20. århundrede.

Størstedelen af Samarkands befolkning betegner sig selv som tadsjikere, som er en persisk befolkningsgruppe, i modsætning til usbekerne, som er en tyrkisk befolkningsgruppe. De kulturelle forskelle imellem disse grupper kan
lede til spændinger. Usbekistan er stort set muslimsk, men Samarkand har en kristen befolkning, som består af russisk ortodokse kristne, katolikker og andre kristne kirkesamfund, som dukkede op i byen efter Usbekistan opnåede status som selvstændig i 1991.

Da den tidligere Sovjetunion faldt, blev det tidligere så lukkede land op gennem 1990’erne åbnet for resten af verden. Den virksomhed og turisme, som regeringen opfordrede til, gav udenlandske arbejdere mulighed for at rejse til byer som Samarkand, inklusiv kristne tilrejsende, som underviste i engelsk og delte evangeliet med borgerne i byen. Derudover blev der dannet lokale foreninger af troende fra muslimske baggrunde.

I 2006 endte friheden imidlertid brat. Udenlandske arbejdere blev udvist, og forfølgelsen af kristne begyndte. Heldigvis var kirken i Samarkand og andre dele af Usbekistan blevet så grundigt undervist og oplært i den kristne tro, at kirken voksede, og selvom den stadig er lille, står kirken stærkt i dag. Kristne mødes i husmenigheder hos både tadsjikiske og usbekiske troende og rækker ud til muslimer i deres personlige netværk.

Forslag til bøn:

  • Kristendommen blev introduceret til Samarkand længe før islam, og selvom den gentagne gange er blevet forsøgt undertrykt, så vender den tilbage. Bed for religionsfrihed i byen og nationen. (Matt. 5, 44)
  • Bed om at troende og kristne sammenslutninger i Samarkand vil vokse, være stærke og modige vidner. (Kol. 1, 3-6)
  • Bed om at et stort antal indbyggere i Samarkand vil høre evangeliet og respondere på det. (Matt. 7, 24-25)

Hent bedefolderen som pdf