Æresdrab i Iran

Iranere er for nylig blevet chokeret over nyheden om to “æresdrab” på kvinder. Det ene drab menes at være på grund af kvindens tro på Kristus. Omeed Jouyandé, som har iransk oprindelse, forklarer her hvordan Irans love forstærker den diskrimination, der kan ligge til grund for disse forbrydelser, og hvordan SAT-7 PARS giver et alternativ i det kristne budskab om frihed.

Et af de mest selvmodsigende udtryk der findes, må være “æresdrab”. Hvor er æren ved at dræbe et andet menneske, ja endda et medlem af din egen familie?

20-årige Iman Sami blev myrdet, formentlig af sin bror og onkel, fordi hun blev kristen. Hun er én blandt tusinder, der er blevet myrdet for familiens “ære”. De fleste ofre for æresdrab er kvinder, og disse mord bliver ofte ikke indrapporteret.

Den rystende sag om Ghazal Heydari, der for nylig blev halshugget af sin mand og svoger i det sydlige Iran, har fået stor opmærksomhed på grund af forbrydelsens brutalitet. Folk blev rystet over billeder og videoer af en ung mand, der smilede og paraderede rundt med sin kones hoved i den sydvestlige by Ahwaz.

Ghazal Heydari var et 12-årigt barn, da hun blev gift med sin mand. Som 17-årig flygtede hun til Tyrkiet på grund af den vold hun var blevet udsat for i hjemmet. Hun blev imidlertid overtalt af sin far til at vende tilbage til Iran, og her tog hendes mand og svoger på brutal vis hendes liv i februar 2022.

De iranske myndigheders respons på dette ”æresdrab” har været at lukke nyhedsbureauet Rokna, som oprindeligt udsendte nyheden om forbrydelsen. De har også sagt, at de vil jagte de mennesker, der har optaget og offentliggjort videoer af offerets mand, Heydari, der går rundt med sin hustrus hoved.

Myndighedernes holdning skal forstås i lyset af en meget bredere diskrimination af kvinder i iransk lov. ”Æresdrab” er en ekstrem anvendelse af denne lov, som har stor indflydelse på kvinders daglige liv.

Sally Momtazi, programvært på SAT-7 PARS, nævner et eksempel: “Artikel 1108 [i Irans civilret] stadfæster, at hvis en kvinde unddrager sig sine pligter over for sin mand, er hun ikke berettiget til at modtage økonomisk støtte. Hun skal være seksuelt lydig over for sin mand, og i overensstemmelse med sharia-loven, må hun ikke forhindre sin mands tilnærmelser.”

Medvært Hengameh Borli uddyber, ”At cykle anses for at være noget helt banalt rundt om i verden, og alligevel er det i Iran blevet en aktivitet fyldt med spændinger og udfordring. Det i sådan grad, at kvinder som kører på cykel eller motorcykel, sigtes efter straffeloven.”

Og alligevel er der tegn på at holdninger på græsrodsniveau er ved at ændrer sig. På trods af den seneste stigning i ”æresdrab” er der en stor drejning væk fra de overbevisninger, der giver næring til disse forbrydelser og iranere antager i stigende grad et andet syn på kvinders plads og rolle i samfundet.

En mandlig SAT-7 seer fra Iran, skriver: “Efter min mening skal kvinder have lige rettigheder i samfundet – jeg ville på ingen måde forhindre min søster eller kone i at cykle. Og vi må ikke glemme hver enkelt persons vigtighed i skaberværket, hvis vi tror på en Gud som har skabt os med en plan.”

“I henhold til Iransk lov har en kvindes liv kun halvt så meget værdi som en mands” skriver Touraj*, en kristen seer fra Iran. “Så længe disse uretfærdigheder og umenneskelige love eksisterer, vil ingen have de samme menneskerettigheder, uanset om det er dreng eller pige, mand eller kvinde, gammel eller ung. Uretfærdighed skal fjernes fuldstændigt – blot at beskære grenene vil ikke ændre træets natur eller den bitre frugt.”

SAT-7 programmet ’Insiders’ fremmer myndiggørelsen af kvinder ved at give dem en platform hvor der kan diskuteres emner som disse, der i vid udstrækning er tabubelagte i den persiske kultur. For nylig har programmet fokuseret på menneskerettigheder og vist seerne hvordan Det Nye Testamente vidner om friheden i Kristus, givet til mennesker skabt i Guds billede og elsket af ham: “Der er hverken jøde eller græker, hverken slave eller fri, ej heller er der mand og kvinde, for I er alle ét i Kristus Jesus” (Galaterne 3:28, NIV).

 


Mere end 400 iranske kvinder er ofre for æresdrab hvert år, normalt med nære familiemedlemmer som gerningsmænd. Det medicinske tidsskrift Lancet rapporterede i oktober 2020, at mindst 8.000 sådanne drab var blevet rapporteret i Iran mellem 2010 og 2014. Ifølge Dr. Rezvan Moghadam, grundlægger af den iranske organisation Stop Honor Killings, er antallet af ofre større end rapporteret, da kvinder i nogle tilfælde er blevet drevet til selvmord, eller dødsårsagen ikke er blevet rapporteret som mord, men som sygdom.

Skrevet af Omeed Jouyandé
Kilde: SAT-7