At vise barmhjertighed – ikke fordømmelse

Lytter fra Afrika

Arsema (fra Eritrea) gjorde alt, hvad hun kunne komme i tanke om for at få hendes mand til at bekæmpe og overvinde sin afhængighed af alkohol, og til sidst besluttede hun sig for at lade sig skille.

Mandens drikkeri skabte både følelsesmæssige og sociale problemer og underminerede familiens trivsel. Da Arsema* skrev sin historie til Noreas partner, Trans World Radio, fortalte hun, at hun ofte havde prøvet at få sin mand til at holde op med at drikke eller i det mindste nedsætte sit drikkeri. Men intet havde hjulpet.

”Derfor besluttede jeg til sidst, at jeg ville lade mig skille fra ham og bestemme over mit eget liv,” skrev hun.
”… Vores ønske var at leve sammen, men en fjende – alkohol – kom imellem os og gjorde en ende på vores ægteskab.”

Arsema var dybt splittet over sin beslutning. For hendes mand var en god mand, når han ikke drak, og han ønskede at leve sammen med sin familie. Men hans afhængighed af alkohol var stærkere. Han pakkede sine ting sammen og forlod hende uden at se sig tilbage.
Arsema tænkte fortsat meget på ham og spekulerede på, om hun havde gjort det rigtige. Hun lyttede til bibelundervisning i radioen og bad ofte til Gud. Undervisningen i radioen fik hende til at overveje sine egne handlinger.
”Jeg måtte nu indrømme, at jeg ikke selv havde gjort nok for at bevare vores forhold,” skrev hun. ”Jeg har gennem radioen lært en vigtig lektie, nemlig at Guds vej er forløsning, ikke hævn; kærlighed og ikke afsky; barmhjertighed i stedet for fordømmelse. Kristus viste denne sandhed (da han døde) på korset.”

Efter en kort separation, ringede Arsema til sin mand og inviterede ham til at komme, så de kunne snakke sammen. Han kunne næsten ikke tro hendes ord, fortalte hun, men han tog imod dem med stor glæde. Derefter flyttede han hjem igen.
”Senere spurgte han mig, hvordan i al verden jeg havde kunnet ændre min beslutning. Jeg fortalte ham om det, jeg havde hørt i radioen, som havde fået mig til at ændre mening. Nu blev min mand meget interesseret i det åndelige. Lovet være Gud, for nu er min mand begyndt at lytte til bibelundervisningen i radioen sammen med mig. Gud har virkelig gjort et mirakel i vores familie.”

Fakta om Eritrea:

Selvstændige medier er blevet forbudt i Eritrea. Dog kan man mange steder se paraboler, som modtager signal fra internationale stationer, og internettet menes også at være tilgængeligt.
EU lovede i slutningen af 2015 at yde 200 millioner euro i støtte til fremme af bedre styring og udvikling af energi netværket i landet.

Kilde: Trans World Radio
Illustrationsfoto: Norea Norge
* Ikke hendes rigtige navn