Bøn forandrer – også i Albanien

PH medarbejdere i Albanien

Vi vidste, at folk rundt omkring i verden bad for os. Det ser vi frugterne af nu.

Albanien er et af de fattigste lande i Europa, og familierne har mange udfordringer med arbejdsløshed og vold i hjemmet. Men ved at lytte til det daglige bønne-program i radioen og ved at bede med Projekt Hannahs internationale bedekalender erfarer mange kvinder, at de får åbnet deres øjne og bliver taknemmelige for deres eget liv. En kvinde udtrykte det så stærkt: – Bedekalenderen fylder os med åndelig glæde.

Bedekalenderen er også til hjælp for dem, som selv arbejder med Projekt Hannah. En af dem er Milena, som oversætter bedekalenderen fra engelsk til albansk. Hun er blot 34 år og har allerede været enke i fem år. Hun fortæller, at arbejdet med oversættelse af bedekalenderen påvirker hendes eget liv. Hun græder hver gang. – Jeg er enke med to børn, men i bedekalenderen ser jeg, at andre kvinder har det endnu værre. Det at bede for andre er godt for mit helbred. Det drager mig nærmere Gud.

Projekt Hannahs månedlige bedekalender bliver delt ud i tusindvis af eksemplarer til kirker og bedegrupper, men derudover har Noreas partner i Albanien sit eget bønne-program i radioen, som hedder ”Hannahs Bedekalender”. Her beder man både for lytterne og sammen med lytterne. 70 % af befolkningen har adgang til disse daglige minutter med bøn gennem den kristne radiostation Radio7. Det er Nexhi, som er ansvarlig for dette program, og lytterne elsker hendes rolige og varme stemme. Selv er hun en beskeden kvinde, som brugte lang tid, før hun følte, at hun kunne gå ind i opgaven med at lede bønne-programmet. – Albanske kvinder trænger til at høre, hvor dyrebare de er i Guds øjne. De har let ved at betragte sig selv som ofre på grund af landets historie. 50 år med kommunisme og 500 år med islam har medført et stort hul i vores egen tradition og kultur. Men nu ser vi, at evangeliet forandrer indstillingen både hos enkeltpersoner og i hele samfundet, siger Nexhi.

Efter anden verdenskrig var Albanien det mest lukkede land i Europa, under diktator Enver Hoxa, som regerede fra 1944 til 1985. Kommunismen og ateismen var enerådende ideologier, og kristendommen var fuldstændig bandlyst. Mange af dem, som er menighedsledere og præster i dag og nu står og lovsynger Jesu navn, havde aldrig hørt om dette navn i deres opvækst. Ledi, som er leder af TWR i Albanien, fortæller, at hun aldrig fejrede jul under sin opvækst. Det hun husker er, at hun knælede ned foran et billede af Enver Hoxa og bekendte sine synder.

– I årevis var vi underlagt kommunismen. Men vi vidste, at folk rundt omkring i verden bad for os. Det ser vi frugterne af nu, siger Alma, som er frivillig Projekt Hannah medarbejder. Det er 20 år siden, at hun mødte evangeliet og hørte Jesu navn via radiobølgerne. Hun har i al hemmelighed gået i kirke i flere år, uden at hendes mand vidste det. Nu er hun leder af lovsangsarbejdet i kirken, og hun stråler af Jesus-glæde.

Kilde: Norea Mediemisjon, Norge
Foto: TWR Albania