Missionsarbejdet i et udtørret land

Der er ikke meget tilbage af Aralhavet – det meste er bare jord og sand. Det hele er giftigt, da de kemikalier, der anvendes i landbruget, fandt vej ind i det nu fordampede vand. Gamle, korroderede skibe ligger på bunden af den nu udtørrede sø.

Elya* bor i et lille hus i Karakalpakstan, en autonom republik beliggende i den nordvestlige del af Usbekistan. Folk omkring ham taler Karakalpak-dialekten, der ligner kasakhisk og er lidt anderledes end den usbekiske dialekt, der tales i syd.

Livet er blevet sværere for disse mennesker, siden Aralhavet begyndte at tørre ud i det, der er blevet kaldt “en af ​​planetens værste miljøkatastrofer.” Karakalpakstan er formet af landbrug, men er ekstremt tør. Derfor blev vandet fra Amu Darya-floden, der løber ud i Aralhavet, brugt til vanding af marker. Nu er den skrumpet ind og efterlader byer som Kantubek som spøgelsesbyer, og områdets indbyggere kæmper for at overleve. Fattigdom, dårlig diæt og en vandforsyning der er forurenet med kemikalier der bruges på bomuldsmarker, skaber sundhedsmæssige problemer for dem der bor i området.

Opmuntret gennem radioen

Elya har mere end en gang troet at han skulle dø. ”Flere gange kom jeg på hospital i en forfærdelig tilstand på grund af anæmi (blodmangel). Jeg var alene, der var ingen, der kunne hjælpe mig eller støtte mig i mit åndelige liv. Der var tidspunkter, hvor jeg råbte og råbte til Herren, at han havde forladt mig, ”skrev han til Noreas partner i Centralasien, Trans World Radio.

En dag fortalte en af Elyas venner, at han lyttede til et kristent radioprogram. Kort efter købte Elya en radiomodtager og forsøgte at lytte til programmerne. “Selvom signalet ikke altid var klart, hjalp disse programmer mig med at komme tilbage til livet.”

Ligesom Elya, er størstedelen af ​​Karakalpakstans befolkning vokset op i den islamiske tro. Kristne kirker skal være registreret hos regeringen for at fungere, men i lang tid blev sådanne registreringer ikke givet. Juridisk har Elya ikke lov til at tale med nogen om sin kristne tro uden for en kirke. Det gør livet endnu sværere.

I programmerne ’Power in Persecution’, ’Radio Bible Project’ og ’Women of Hope’ deler TWR evangeliet på Karakalpak-sproget og opmuntrer lyttere som Elya med vidnesbyrd fra kristne over hele verden.

 

Andre troende

Efter at have lyttet til radioen i en periode, fandt Elya et kristent fællesskab som han blev en del af.

”Jeg troede, at der ikke var nogen troende i min landsby og blev overrasket, da jeg fandt en præst i huskirken i området,” skrev Elya. ”Vi mødtes, og han inviterede mig til huskirken. Det var mirakuløst at se så mange medlemmer af denne kirke. Jeg ledte efter en troende, men jeg fandt en kirke. Tak, Herre. Tak for dette radioprogram. “

 

Bange for myndighederne

Men at være del af en huskirke kan være farligt. Lokale myndigheder overvåger kristne aktiviteter, og i nogle tilfælde fungerer naboer som informanter for politibetjente. Andre gange udøver familier pres på deres slægtninge, og myndighederne organiserer møder for at tale imod de kristne. Nogle går så langt som at nævne kristne som radikale terrorister og bebrejder dem for drab langt væk i Syrien. Som et resultat bliver kristne ofte udstødt og lever frygteligt.

En lytter siger det sådan: ”Nogle er bange for at deltage i husmøderne. For mange er årsagen at der uddeles høje bøder til folk, der bliver fanget af myndighederne. På den anden side er der også meget stærke troende, der vidner frygtløst om Kristus og endda er rede til at gå i fængsel for dette. ”

Lytteren fortæller at samlinger på mere end otte til ti personer er farlige. Ikke desto mindre oplever de at deres husmenigheder vokser.

”Selvom de ikke længere kan have [kristen] litteratur, har de stadig udsendelserne. Nogle bruger indholdet af disse åndelige programmer til deres tjenester i den lille gruppe. ”

Troen vokser i dette tørre landskab! TWR styrker menneskefiskerne i denne region, hvor vand er sjældent, og konventionelt fiskeri er farligt. En missionsarbejder sagde, at han blev opmuntret af apostlen Paulus ‘ord i 2. Kor 4, 8-9, som synes særligt relevante i dette land: ”I alt er vi trængt, men ikke stængt inde. Vi er tvivlrådige, men ikke fortvivlede. Vi forfølges, men lades ikke i stikken. Vi slås til jorden, men går ikke til grunde.”

 

Kilde: TWR

*Navnet er ændre for at beskytte personens privatliv

Photo: af upyernoz på Flickr – udgivet under Creative Commons (https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)