Spyttet på og nedværdiget

Sandelig siger jeg jer: Alt, hvad I har gjort mod en af disse mine mindste brødre, det har I gjort mod mig.

Matt. 25,40

Nomader, omrejsende, vandrere – det er nogle af de ord som romaer beskrives med, men gennem historien er de blevet kaldt mange ting som var værre. De har levet spredt over hele Europa i århundreder og har oplevet slaveri, undertrykkelse og fordomme og de er ofte blevet set ned på af samfundet.
Gennem Kvinder med Håb-arbejdet og radioprogrammer, deler Norea evangeliet med især kvinder i Albanien. Roma-kvinder har særlig stor gavn af programmerne, da disse kvinder ofte har minimal kontakt med det etablerede samfund og en stor del af dem har særligt hårde levevilkår.

Ildas historie

Ilda fra Albanien har på egen krop oplevet hvordan romaer anses som mindre værdige af det samfund de lever i. Men for nylig hørte hun Guds ord i programmet Vejen gennem Bibelen og hun blev overrasket over at opdage, at Gud værdsætter hende så højt, at han sendte sin egen søn for at dø på hendes vegne. Her er hendes historie:

Jeg er en roma-pige på 19 år. Jeg voksede op i en meget fattig familie. Vi blev ofte spyttet på og kaldt navne. Det var svært for mine forældre at finde arbejde. I vores samfund bliver pigerne ofte gift når de er meget unge. Jeg var kun 15 år gammel.
”Jeg har mødt mange vanskeligheder i mit liv, men jeg har for nyligt lyttet til jeres program og føler, at en byrde er blevet løftet. Jeg var overrasket over at høre, at Jesus tager imod selv romaerne. At i hans rige er vi alle lige. At han ikke kun døde for dem, der er rige, men også for mig.

Sandheden er, at han var mere sammen med folk som mig, end han var med folk som dem. Denne simple kendsgerning forandrer den måde, jeg ser mig selv på, og den måde, jeg ser verden på. Hvis Gud skabte verden, og han skabte mig, må jeg have en plads her. Jeg må have et formål.
Nu lytter min mor, min svigermor og jeg hver dag. Vi er ivrige efter at vandre i Guds løfter. Tak for denne undervisning.

Bed om, at flere romaer i Albanien må høre Guds ord undervist gennem radioprogrammer. Må de ligesom Ilda få lov til at indse, at Gud holder uendeligt meget af de forfulgte og undertrykte. Bed også om at kristne i Danmark må få åbne hjerter og vise medfølelse over for dem, der ifølge verdens standarder har mindre værdi.

 

Lytterrespons: Mira, Albanien

“Min søster har fortalt mig om jeres radioprogrammer. For kort tid siden kom hun med en helt special gave til mig – en solcelle-radio. Jeg er så glad for den. Nu kan jeg tage radioen med mig, uanset hvor jeg skal hen. Det er en god følgesvend og jeg synes rigtig godt om alle de programmer I sender. Tusind tak, Kvinder med Håb.”

Lytterrespons: Manjola, Albanien

Jeg og min mand leder en nystartet kirke i en lille by ved navn Shijak. Fordi vi er nye i præstegerningen har vi følt et behov for at være godt udrustede til at tjene vores medmennesker. Derfor er jeres radioprogrammer en stor velsignelse. Pandemi-restrektionerne har gjort at vi har mere tid hjemme, hvor vi kan fordybe os i vores liv med Gud. Kvinder med Håb har været en stor velsignelse for os. Vi forsøger at dele jeres radioprogrammer med vores kirkes medlemmer.

 


Kvinder med Håb

Arbejdet begyndte i 1997, hvor ”Kvinder med Håb”-programmet med en blanding af praktisk viden (sundhed, familieliv, ægteskab etc.) og et åndeligt budskab (andagt) blev udsendt samtidig med, at et verdensomspændende bønne-netværk blev opbygget. I dag findes programmet på over 70 forskellige sprog, og der er forbedere i 125 lande. Hver måned udgives en bedekalender, som du også kan få tilsendt ved at sende en SMS med teksten ”KmH” til 52 42 52 82. Mange forbedere mødes ugentlig i grupper, hvor de også viser omsorg for andre gennem besøg hos syge og i fængsler, uddeling af mad og sæbe, samt rådgivning og oplæring i forskellige færdigheder (f.eks. syning).