Vi måtte væk – det var for farligt

Image of Woman - for illustration purpose only

”Tidligere havde vi et meget godt studie i vores land. Men det blev meget farligt. Hver eneste medarbejder blev overvåget. Hver dag sad der en ved døren, som spurgte alle, der kom: Hvem er du, hvad laver du her, hvor arbejder du, hvad vil du? Vi måtte væk – det var for farligt.”

Norea har mødt Irina* fra Centralasien. Irina begyndte at arbejde for Kvinder med Håb (KmH) for 4 år siden, og hun og hendes kollegaer mærker modstanden mod kristne så stærkt, at de har været nødt til at fraflytte det studie, hvorfra de tidligere sendte programmerne.

Den skræmmende situation har imidlertid ikke bremset Irina og det centralasiatiske radioarbejde. Der er derimod blevet investeret i en ny grund, og et nyt studie er under opførelse, således at håbet stadig kan flyde ud til de mange unåede mennesker i Centralasien. Som dansk Norea-medarbejder bliver man dybt påvirket af mødet med Irina.

Undertrykt og ydmyget

Specielt kvinderne har brug for at høre om Jesus og mærke det håb og den fred, kun han kan give. Irina forklarer hvorfor: ”Ligeså snart en lille pige bliver født i familien, især i landsbyerne, så ved hun, at drenge er mere værdifulde. Både bedsteforældre og forældre kan sige det lige ud.

Hun vil vokse op med den viden, at hun en dag vil blive stjålet som brud, eller at forældrene vil arrangere et ægteskab.” Dette er især udbredt i landsbyerne og mange kvinder kommer til at leve resten af deres liv under slavelignende forhold.

”Vold i hjemmet er også meget almindeligt, og det bliver accepteret af kvinderne som okay. Vi prøver at omtale det i vores programmer, hvor vi opfordrer dem til at komme til Jesus med det. Der er håb i Kristus. I hvert eneste program opfordrer vi lytterne til at komme til Jesus. ”

Værdifuld i Guds øjne

Generationers undertrykkelse af piger og kvinder har ødelagt deres selvbillede, og derfor er det en fremmed tanke, at de er elsket og har værdi. Situationen er specielt vanskelig på landet, hvor mange kvinder ser selvmord som den eneste udvej.
”Budskabet, om at kvinder er værdifulde i Guds øjne, vil for nogle kvinder være en meget stor nyhed. ’Wauw! Passer det virkelig?’ For de er vant til at blive ydmyget og undertrykt.” fortæller Irina og fortsætter: ” Vi nævner det i hvert eneste program, for vi ved at kvinder virkelig har brug for det.”

Guds ord bliver, gennem radioen, til liv for mennesker i Centralasien, men dermed er problemerne desværre langt fra løst. Folk, der bekender sig som kristne, bliver, i disse overvejende muslimske lande, ofte mødt med fjendtlighed og risikerer udstødelse af familien.