Vold i hjemmet – Albanien

Nødhjælpspakker

Hjælpepakker til  kvinder i nød
I Albanien er vold i hjemmet et problem, som påvirker kvinder og børn, familier og samfund negativt. Trods det, betragter albanere vold i hjemmet som en privatsag, og som en normal del af ægteskab og familieliv. Det finder ofte sted blandt lukkede døre og bliver ikke anerkendt eller diskuteret åbent/offentligt. Det betyder, at ofrene oftest lider i stilhed.

En undersøgelse viser, at mindst 56 % af kvinder mellem 15 og 49 år har oplevet vold i hjemmet. Mere specifikt har 50,6 % oplevet følelsesmæssig vold, 39,1 % psykisk vold, 31,2 % fysisk vold og 12,7 % seksuel vold i deres ægteskab eller (intime) forhold. Kun en ud af syv kvinder melder det til politiet. Så i langt de fleste tilfælde er der ingen, som kender til det.

I november måned blev det albanske samfund chokeret over to tilfælde af vold i hjemmet. Det første fandt sted i Fier, hvor en mand smed sin kone ud af vinduet fra 4. sal, mens børnene overværede det. Kvinden, som var 42 år, døde straks. Hun havde oplevet vold i hjemmet mange gange tidligere og havde også meldt det til myndighederne og fået et tilhold fra retten, men den hjalp hende ikke.

Et af de store problemer i forbindelse med at få tilhold og beskyttelse er, at manden og kvinden fortsætter med at bo sammen, selvom de er blevet skilt, fordi de ikke har andre steder at gå hen.

En generøs gave fra norske kristne kvinder har gjort det muligt for TWR i Albanien at lave 25 pakker med mad m.m. til uddeling blandt kvinder i nød, både til kristne og ikke-kristne. I hver pakke har de også lagt en folder med information om Projekt Hannah. Dermed ønsker de at fortælle kvinderne, at der er tusindvis af kvinder over hele verden, som beder for dem. Også selvom de ikke kender dem personligt.

15 pakker er allerede delt ud i områder, hvor TWR Albanien arbejder i forvejen. Tre af modtagerne var ikke-kristne, og medarbejderne fra TWR fik lejlighed til at dele evangeliet med dem og samtidig give dem en solcelle-radio som gave.

Kilde og foto: TWR Albanien