30 dage i bøn 2022 – dag 18

19. APRIL – DAG 18

Shabak-folket i Irak

Hassan har inviteret sine venner til småkager og sød te. Men stemningen er anspændt. ”Araberne har fordrevet os, kurderne har overladt os til os selv. Hvem har vi tilbage at stole på?”, spørger han.

Hassan er politisk aktivist og tilhører shabak-folket, en etnisk gruppe i Irak, der tæller omkring 300.000 mennesker. De lever i et område kaldet Nineve-sletten i den nordlige del af landet – dér, hvor profeten Jonas kaldte til omvendelse for omkring 2700 år siden. I dag er regionen skueplads for vedvarende konflikter. Jihadister har dræbt medlemmer af alle minoriteter: kristne, yazidier, turkmenere – og shabaker.

Størstedelen af shabak-folket følger shiaislam, med elementer fra sufismen – en mystisk udgave af islam med egne åndelige vejledere kaldet pirer. Dette gør shabak-folket til vantro hedninger, ifølge de ortodokse sunnimuslimer i Islamisk Stat (IS). Arabere og kurdere, de to største etniske grupper i Irak, ser også ofte skævt til shabak-folket, der tjener til dagen og vejen som simple bønder eller lastbilchauffører.

Længe har shabak-folket, med en befolkning på under 300.000, været stort set ukendt uden for Iraks grænser. Dét at de blev forfulgt af Islamisk
Stat (IS), placerede dem pludselig i nyhedsoverskrifterne. Men dette har ikke gjort nogen større forskel for deres vanskelige situation: Arbejdsløsheden er høj, især blandt de unge. Mange af dem kæmper med deres identitet som medlemmer af en lille minoritet.

Hvordan kan vi bede?

  • Bed om at de få kristne på Nineve-sletten må være lys og salt for shabak-folket. (Matt 5,13-16)
  • Bed for bibelmateriale på deres sprog, shabaki, som minder om kurdisk. (Es 55,11)
  • Bed om at mange af shabak-folket, sammen med Jonas, snart må kunne sige, ”I min nød råbte jeg til Herren, og han svarede mig.” (Jon 2,3)

 

Hent bedefolderen som pdf