En global-lokal historie

Norea trådte sine første små skridt i 1970, fordi nogle unge pionerer med syn for mission så potentialet i mission via radioen. I dag er Norea Mediemission aktiv på 25 forskellige sprog med mediemission via radio, TV, internet, medieafspillere mv.

ET HISTORISK OVERBLIK

Noreas Begyndelse
1970

Tilblivelse

Norea Radio Danmark (NRD) blev stiftet af en gruppe unge pionerer indenfor Luthersk Missionsforening, som havde fået syn for de store muligheder for at sprede evangeliet via radioen.

I første omgang blev indsatsen rettet mod Danmark. Da Danmarks Radio havde monopol på at sende radio i Danmark, benyttede man sig af Trans World Radios mellembølgesender i Monte Carlo.

1971

Første landegrænse krydset

NRD fik sit første radiomissionsprojekt udenfor Danmark. Den rumænske præst Jancu Moscovici, som boede i Tyskland, sagde ja til at producere rumænske programmer til sit eget folk. Helt frem til 2001 producerede han ugentlige programmer, som har nået rumænerne gennem skiftende tider og forhold med et klart evangelisk budskab om Jesus Kristus.

1978

Asien kommer i fokus

Det første program til Kinas millioner bag bambustæppet som Norea blev engageret i var ”Vor Tid på sproget mandarin. Senere er flere programmer kommet til: børne programmet ”Popcorn” og ungdomsprogrammet ”Awake with the Angels”.

1978

Norea får eget studie

Norea fik eget kontor og professionelle studier i Haderslev i en bygning, som tidligere blev brugt til at reparere spillemaskiner. Huset er blev ombygget og udvidet i flere omgange, men er stadig rammen om det daglige arbejde.

1983

Hjælp til lokalradioer

De danske lokalradioforsøg gik i gang, og NRD var med fra starten. Lige siden har NRD ydet konsulentbistand og hjælp til programproduktion i de lokalradioer, der er opstået udfra Luthersk Missionsforening, ofte i samarbejde med Indre Mission m. fl.

1987

Andagtsklub

De danske mellembølgeudsendelser indstilles, blandt andet på grund af en udvidet satsning på lokalradioarbejdet i Danmark.

Samme år oprettes Noreas andagtsklub som sammen med de danske kristne lokalradioer afløser Noreas mellembølgeudsendelserne.

1992

Vejen gennem Bibelen

NRD påbegynder programserien "Vejen gennem Bibelen", en dansk version af Dr. Vernon McGees amerikanske serie "Thru The Bible". Serien sendes på danske lokalradioer og kunne desuden lånes gennem Noreas Andagtsklub. I dag er hele serien tilgængelig på LYSETogLIVET.dk.

2001

Kvinder med Håb

Norea bliver en del af Projekt Hannah (som i dag hedder ”Kvinder med Håb”), som har særlig fokus på at give håb, trøst og hjælp til lidende og undertrykte kvinder. Radioprogrammerne giver både åndelig hjælp og praktisk undervisning.

2002

Sene Samtaler

Det direkte telefonprogram "Sene Samtaler" var nybrudsarbejde for Norea, både på indholdsdelen og på distributionsmåden. Det var et direkte telefonprogram som blev produceret i Noreastudiet og via internettet og 9 lokalradioer udsendt live på 9 lokalradioers FM sendenet.

2003

Kristen satallit-TV

I 2003 udvider Norea sit arbejdsområde til også at omfatte TV og bliver en del af SAT-7 netværket og siden 2007 har Norea været partner.

2006

Lyset & Livet

Den nye hjemmeside: www.lysetoglivet.dk lanceres og giver adgang til titusindvis af lydfiler med prædikener, undervisning og andagter

2006

Netværksradio: et fællesprojekt

Et samarbejde imellem kristne danske lokalradioer og Norea, bliver sat i søen i og banede vejen for WebRadioen og en bedre programudveksling mellem lokalradioerne.

2007

Mission i Centralasien

Centralasien, bliver i 2007 en del af Noreas arbejde. Der er meget få evangeliske kristne i dette område og de fleste af dem der er første generationskristne.

2008

Norea Webradio

1. september begyndte Noreas WebRadio at sende 8 timer i døgnet, men antallet af sendetimer steg hurtigt og i dag sendes 21 timer i døgnet.

2015

Dramaserie til Etiopiske kvinder

Dramaserien Healing Voice distribueres til lokale grupper ved hjælp af mp3-afspillere. Det er et 'Kvinder med Håb' projekt, som har særlig fokus en lokal sundshedsproblematik i Sydetiopien, hvor særlig mange unge kvinder fik store fødselsskader. Serien blev udviklet til denne folkegruppes særlige behov og udfordring.

2016

Mediemission i Serbien

Norea sikrer produktionen af programmer til den marginaliserede roma-befolkning i Serbien. Programmerne distribueres via internettet og digitale afspillere.

2016

Norea missionær

Norea udsender Kasper Breindahl som tekniker til SAT-7's studier på Cypern som producerer persiske programmer. Det er første gang Norea tager det fulde ansvar for en udsendt mediemissionær.

2017

Radioprogrammer i Tyrkiet

Norea indgår partnerskab med den kristne radiostation i Tyrkiet, Shema Media Group. Sammen kan vi nå mellem 10 og 15 millioner tyrkere via radioen.

2019

Tilliv.dk lanceres

Norea lancerer en ny ressourceside, som særligt henvender sig til unge. TilLiv.dk formidler den kristne tro i tekst, lyd og video. Siden indeholder blogindlæg, dybdegående artikler, opbyggelig forkyndelse og oplærende undervisning på evangelisk-luthersk grundlag.

2019

Somalia og Somaliland

Norea koordinere i samarbejde med en række partnere opstart af bibelhistorie fortalt i børnehøjde på en indlevende måde distribueres på små digitale afspillere. Og samtidig tager Norea ansvar for radioserien ”Dr. Luke” som oplyser om sygdom og sundhed og forkynder evangeliet for muslimer.

2019

Gumle.tv

Norea udgiver i samarbejde med LM-kids julekalenderen "Gumles Jul". Siden da har Norea produceret flere afsnit af børneudsendelsen i forbindelse med andre højtider.

2020

50års jubilum

Norea sendte sin første radioudsendelse til hele Danmark den 2. februar 1970. Det brød Danmarks Radios monopol, men ikke loven, for programmet blev sendt på kortbølge fra Trans World Radios kraftige sender i Monte Carlo. Norea fejrede jubilæet med flere hundrede Norea-venner og gæster fra partner-organisationer fra hele verden.

2020

Missionær med fokus på Tyrkiet og Sydeuropa

Norea ansætter i samarbejder med Luthersk Mission endnu en mediemissionær, som har fokus på Tyrkiet og ikke kristne i Sydeuropa.

2020

Online Gudstjeneste

Blot få dage efter at Mette Frederiksen meldte ud, at Danmark grundet Covid-19 måtte lukke ned, var Norea og Luthersk Mission klar med den første Online Gudstjeneste. Udsendelsen bliver produceret og sendt fra Noreas studie på Porsevej i Haderslev. Siden da Norea sendt Gudstjenester på Youtube og Facebook hver eneste søndag kl 10.30.

2021

Podcast

Norea har gennem mange år podcastet ”Vejen gennem Bibelen” og ”Guds ord er levende”, men i 2021 kommer der i samarbejde med nogle unge kristne og et par grupper i LMBU gang i nogle nye podcast. Heriblandt podcasten "Set nedefra", hvor fem unge mennesker diskuterer troen; "Datter" som sætter fokus på det at være ung kvinde og være Guds døtre og "Brødrene Brandes Bibel” som er en podcast om Bibelens små profeter.

NU