Kort efter Talebans magtovertagelse i Afghanistan i 2021, blev Joel* fængslet for sin kristne tro og evangeliserende aktiviteter. I dag lever han under jorden i Pakistan og arbejder sammen med Noreas partner med at producere evangeliserende radioprogrammer til hazaragi-folket i hjemlandet
I de ni måneder, Joel sad fængslet, udholdt han tortur, mishandling og ydmygelser i en grad, som vi almindelige danskere har svært ved at forestille os. ”Jeg mærker stadig følgerne af de tæsk, jeg fik,” siger han. ”Især i mine knæ og i ryggen.”
En chance til
I fængslet blev han en dag stillet overfor et ubehageligt ultimatum. ”Jeg ved, du er et godt menneske,” sagde en vagt til ham. ”Så jeg giver dig en chance for at overleve: Afsværg din tro eller dø.” ”Beklager, men det kan jeg ikke,” sagde Joel. ”Du får en chance til. Afsværg din tro, eller jeg fjerner dig fra jordens overflade,” sagde vagten, og rettede sit gevær mod Joels hoved. ”Dræb mig bare, tak,” svarede Joel. Vagten opfattede dette som et bevis på, at hans fange var gået fra forstanden. Han sænkede geværet og skrev en rapport, som erklærede Joel psykisk uegnet til at være i fængslet. Samme aften blev Joel løsladt.
Diskrimination af hazaragi-folket
Så heldige er mange kristne i Afghanistan dog ikke. Mange, som bliver arresteret, ser aldrig dagens lys igen, og en del bukker også under for fristelsen til at afsværge troen på Jesus. Joel har imidlertid kendt til forfølgelse længe, inden han blev kristen. Han tilhører nemlig hazaragi-folket, som er en minoritet i Afghanistan. Igennem årtier er Joels folk blevet systematisk undertrykt og diskrimineret på baggrund af deres etnicitet og shia-muslimske religion, som adskiller sig fra det afghanske flertals sunni-muslimske tro. Og siden Talebans magtovertagelse er denne forfølgelse blevet intensiveret til bl.a. at omfatte en bombning af en skole, samt fordrivelse af familier fra deres hjem.
Kristen i Afghanistan
At være kristen i Afghanistan er ufatteligt farligt og vanskeligt. Mange kristne må holde deres tro skjult, selv fra forældre og søskende, for ikke at risikere døden. Undergrundskirken må hele tiden ændre mødested og -tid for ikke at vække mistanke. En udbredt praksis er at downloade Bibelen til sin mobiltelefon umiddelbart inden gudstjenesten, og slette den igen, før man går hjem.
Evangeliserer fortsat
Efter sin løsladelse flygtede Joel, sammen med 600.000 af sine landsmænd, til Pakistan, hvor han straks fortsatte med at evangelisere. Nu leder han lovsang og bibelstudier, hvor han oplærer andre afghanske flygtningefamilier – hovedsagelig hazaragi-familier – i den kristne tro. Samtidig arbejder han også som oversætter og producer for Noreas partner, TWR.
“Håb til Hazara”
I samarbejde med TWR sender Norea evangeliserende programmer på hazaragi til Afghanistan. Programmerne hedder ”Håb til Hazara”, og er allerede blevet til tro, håb og liv i Jesus for mange af Joels landsmænd. Alligevel regnes folkegruppen stadig for unået, så der er lang vej igen. Derfor håber vi, at du her i november kan finde mulighed for at støtte projektet, både med forbøn og økonomisk. Bed især også for de af vores kristne brødre og søstre i Afghanistan, som lige nu fristes til at afsværge deres tro, eller allerede har gjort det, for at bevare livet. På forhånd mange tak.
*Ikke hans rigtige navn
Hazaragi-folket er en persisk folkegruppe, der oprindeligt stammer fra Afghanistan og Pakistan. I dag lever knap 4 millioner hazaragier i Afghanistan og godt ½ million i andre lande, fx Iran, Pakistan og Forenede Arabiske Emirater.
Ifølge Joshua Project er blot 0,03% af Afghanistans hazaragier evangeliske kristne, og kun dele af Bibelen er endnu oversat til sproget hazaragi.