Længe før caféer blev populære i den vestlige verden, har det været en integreret del af den mellemøstlige kultur at mødes og være sociale over en varm drik. SAT-7 viser nu to nye ungdomsprogrammer, der følger denne tradition.
”Unge har brug for praktisk rådgivning. Derfor ønsker vi at lave dette program – for en sådan kristen ressource er ikke tilgængelig for unge i Tyrkiet”, siger Uygar Duzgüner, producer på det nye show ”Turning Point” fra SAT-7 Türk. Som ungdomspræst i en kirke i Istanbul, er den 28-årige meget opmærksom på de begrænsede kristne ressourcer, som er tilgængelige for unge tyrkere.
De vigtigste spørgsmål bliver diskuteret henover kaffeborde, og derfor ønskede vi at genskabe dette sikre og komfortable miljø på skærmen, for at opmuntre de unge til at åbne op,” forklarer han.
SAT-7 Türks første live ungdomsprogram
”Turning Point” er det første ungdomsprogram og live show på SAT-7 Türk. Der er skabt en afslappet og hjemlig atmosfære i studiet ved at indrette det som en café. Værterne tager ungdomsproblemer op og belyser dem ud fra et kristent synspunkt. Nogle af emnerne er løgn, sladder og utroskab i relationer.
Skræddersyet til tyrkere
”Programmet er baseret på materiale fra et bibelstudiekursus ”Profound Change”, som er tilpasset den tyrkiske kultur. Det er et kursus, som vi også bruger i vores egen kirke,” fortæller Duzgüner.
Der findes også kristent materiale, som er oversat fra engelsk, men det passer ikke til det unge tyrkiske publikum. ”Vi ønsker, at seerne skal engageres – få en følelse af fortrolighed og kunne genkende deres daglige kampe, når de diskuteres på skærmen,” fortsætter han.
Drama for persisk-talende
Samtidig har SAT-7 PARS produceret en ny ungdoms dramaserie, der gennem drama og historiefortælling viser, hvordan man bør håndtere dagligdags problemer. Café Baha er det første program af sin art, der sendes fra SAT-7 PARS på farsi.
I hjørnet af studiet, som er bygget op som en kaffebar, sidder en kunde ubemærket. Det er en ung kvinde, som taler direkte til kameraet om de samtaler, hun observerer rundt om sig – en slags fortæller. I hvert afsnit af serien giver hun praktiske råd og belyser ud fra et bibelsk perspektiv.
Showet afspejler en typisk scene, som det kunne se ud i en iransk kaffebar i det syttende århundrede, da det var almindeligt for aktører at forklare moralske emner til kunderne gennem drama.
Friske idéer til hungrende seere
Direktør og producer Nader Taghizadeh forklarer tanken bag dette format og siger: ”Vi ønsker at producere noget, der er relevant, og som relaterer til de unge. De ønsker ikke mere formel undervisning eller et andet chatprogram, for de findes allerede på SAT-7 PARS. Derfor har vi valgt at appellere til de unge gennem drama og underholdning.
Café Bahar er frisk, ikke blot på grund af den valgte genre, men også på grund af sin placering: Den ligger i Paris.
”Mange unge i Iran tror, at deres problemer ikke ville eksistere, hvis de boede i et andet land,” forklarer Taghizadeh. ”Vi vil vise dem, at unge mennesker over hele verden står over for lignende problemer, og vi vil analysere, hvordan disse problemer kan håndteres ud fra et bibelsk perspektiv.”Håbet er, at de unge seere vil komme til at føle sig mindre isolerede og bedre udrustede til at håndtere deres egne udfordringer og problemer.
Unge befolkninger
SAT-7 PARS prioriterer relevante programmer for unge, fordi de unge udgør så stor en del af den persisktalende verden. Næsten halvdelen af alle iranere er under 30, mens tallet i Afghanistan er over 70 %.
Behovet er presserende i Tyrkiet, hvor en fjerdedel af den 80 millioner store befolkning er mellem 15 og 29 år. Manager på SAT-7 TÜRK siger: ”Vi ønsker at give de unge håb. Vi præsenterer dem for en Gud, som de aldrig har kendt – en Gud, der ønsker at have et forhold til dem. Vi vil fortælle dem om en Gud, der elsker dem, har omsorg for dem og kan redde dem fra deres problemer. Vi ønsker at lave programmer, så de kan leve et liv med glæde på trods af alt kaos omkring dem.”
Kilde og foto: SAT-7