Centralasien: Guds ord i lydformat

Illustrationsfoto

I Centralasien er der nogle mennesker, som foretrækker ikke at læse, andre er ude af stand til det på grund af faktorer som analfabetisme eller blindhed. Noreas partner i Centralasien hjælper dem alle med at få adgang til Bibelen og bibelske programmer gennem en række forskellige midler såsom radio, MP3-afspillere og SD-kort.

En kasakhisk præst fortalte: “Jeg elsker at læse bøger; Jeg har læst bøger siden jeg var barn. Efter at jeg kom til tro på Jesus blev læsning mit liv, ikke bare en hobby. Da jeg begyndte at arbejde som præst i Centralasien, lagde jeg imidlertid mærke til, at kristne ikke læser Bibelen.”Han bemærkede, at folk opmærksomt lyttede til andre, der læste Bibelen, og troede på det, der blev delt, men mange var ikke interesseret i at læse Guds ord på egen hånd. “Det bekymrer mig, hvordan folk vil leve uden at læse Bibelen og kun høre Bibelens ord oplæst af en anden. Hvordan forholder de sig til personlig kommunikation med Gud? Jeg bad over dette.”

Præsten plejede at sige, “læs Bibelen”, men nu siger han, “læs Bibelen i lydformat.” Problemet er, at mange troende, der bor i fjerntliggende landsbyer, har dårlige internetforbindelser. Da præsten bad for dette, fortalte en kollega ham, at Noreas partner kunne stille medie-afspillere til rådighed, så folk kunne lytte til radioprogrammer og Bibelen som lydfil. “Gud hørte min bøn og besvarede den, og jeg er meget taknemmelig for de brødre og søstre, der stiller en sådan mulighed til rådighed.”

Et af de foretrukne programmer blandt lyttere i Centralasien er ’Vejen gennem Bibelen’, der forklarer hele Bibelen. På det centralasiatiske sprog, usbekisk, er der ikke mange teologiske bøger, som kan udlægge Guds ord. Men programmet ’Vejen gennem Bibelen’ hjælper folk til at forstå bibelske historier, se tingene fra de bibelske personers perspektiv, og forstå den baggrund og kultur som landene i Bibelen har.

På de kasakhiske og centralasiatiske russiske sprog er ’Vejen gennem Bibelen’ et fantastisk værktøj til fordybelse i Bibelens ord og til at styrke kristne i deres tro. Lytterne får en let, forståelig og værdifuld indsigt i Bibelen. Dette program hjælper endda ikke-troende med at forstå Skriften. Kort sagt, så velsigner ’Vejen gennem Bibelen’ befolkningen i Centralasien med åndelig føde.

Præsten sagde: “Mit hjerte gør ondt, fordi evangeliet spredes i byer, men landsbyer er stadig lukkede og ingen læser Bibelen, selvom de er uddelt”, fortæller præsten. ”Men jeg håber, at disse medieafspillere og programmer vil åbne op for udbredelsen af evangeliet. Jeg takker vores Fader Gud for dette. Gud velsigne jeres tjeneste rigt.”

Vidnesbyrd fra usbekisk lytter:

Hej kære brødre.  Jeg vil gerne fortælle jer, hvordan Gud arbejder gennem radioudsendelser. Mange af de mennesker, som kommer til tro på Jesus her i området, holdt op med at læse bøger, da de stoppede i skolen. Mange kan ikke lide at læse, og de læser dårligt. Men det gode er, at de lærer ved at lytte. Radioen er en stor hjælp for disse mennesker. Når de læser en bog, er det utrolig svært for dem at forstå, hvad de læser, men når I fortæller, lytter de meget gerne. Mange af de folk, som kommer i vores kirke har udfordringer med at læse, men radioudsendelserne hjælper dem til at vokse åndeligt, og derfor er udsendelserne også gode hjælpe-lærere for lederne.

En anden meget god ting er, at mange lytter derhjemme, mens de udfører huslige gøremål.

Vi har også kristne, der vogter køer og får på engene, og de har konstant radioer eller MP3-afspilleren med sig, hvilket hjælper dem til at vokse åndeligt. De lytter til radio hele dagen. Det ville være svært for dem at vokse åndeligt, hvis det ikke var for radioer. Vi har mange sådanne kristne brødre, som lytter meget til radioen.

En lytter delte:

“Jeg lytter meget til jeres radioprogrammer. Når jeg går på arbejde om morgenen, lytter jeg til dem i mine høretelefoner, og jeg lytter igen, når jeg går hjem fra arbejde. Når jeg lytter til radioprogrammer, kan jeg tænke over det i mit indre. Desuden er det meget godt, at når man lytter til det, er der ingen, der blander sig, og det er nemt at tænke over, hvad jeg har hørt. Jeg har lyttet til programmerne i lang tid, og jeg har allerede fået mange svar på mine spørgsmål.”