
Kristoffer Hummelmose Enevoldsen, Lars Malmgaard Jensen og Anton Bech Bräuner har kendt hinanden i mange år, lige siden de alle tre studerede teologi. I dag er Kristoffer forstander på Luthersk Missions Højskole i Hillerød, Lars er Ph.D-studerende bosat i Græsted, og Anton er præst i Hillerød Frimenighed. Og så står de sammen bag podcasten ”RØST – en (bibelsk) stemme i tiden.”
Det første afsnit af RØST så dagens lys den 20. maj 2023, men at formidle det kristne budskab gennem medier var på daværende tidspunkt ikke noget nyt for trekløveret. ”Vi var sammen om at lave en blog for seks-syv år siden,” fortæller Lars. ”Det mundede senere ud i et samarbejde med Norea, hvor hjemmesiden TilLiv.dk* blev til.”
Også RØST produceres og udgives i samarbejde med Norea. Lars fortsætter: ”Idéen om en podcast har rumsteret i mange år, men det var Kristoffer, der tog det egentlige initiativ og kom med idéerne til koncept, format osv.”
Hvad er RØST?
På spørgsmålet om, hvad for en podcast RØST så er, svarer han: ”RØST forsøger at give bibelske refleksioner og overvejelser til en lang række emner, både praktiske, kirkelige spørgsmål og mere teologiske. Det kræver lidt at følge med, for vi ønsker ikke at tale overfladisk om svære emner, men samtidig forsøger vi at tale et forståeligt sprog.”
Trioen valgte at begive sig i kast med podcast-produktionen ud fra et håb om, at dette medie gør det lettere for mennesker at blive ført ind i et emne – ”lettere end prædikener og den slags”, siger Lars, og uddyber: ”Det er et mere uforpligtende format både at lave og at lytte til. Og så er det danskernes foretrukne platform til information i disse år.”
Autenciteten og det umiddelbare
Konceptet for RØST er desuden både enkelt og fleksibelt: De tre værter samtaler om det valgte emne. Kristoffer, Lars og Anton brainstormer jævnligt sammen for at finde frem til emner, de vil tage op i podcasten. De fordeler så emnerne imellem sig og skiftes således til at være den, der forbereder en skabelon eller oversigt over det, de skal ind på i det næste afsnit. Oversigten sendes til de to øvrige værter forud for optagelsen, så alle kan forberede sig på en indsigtsfuld diskussion.
”Derefter optager vi i ét take – med fejl og det hele – for at sikre autenciteten og det umiddelbare,” forklarer Lars. Der er altså ikke noget, der bliver fejet ind under gulvtæppet. De tre venner fremstår som dem, de er, uden filter, hvilket man fornemmer, at de mener, er vigtigt for en podcast som RØST.
Lidt akavet
Selve optagelserne foregår på Luthersk Missions Højskole i Hillerød. En frivillig medarbejder, Josva Rønne, står for at udgive afsnittene på de sociale medier.
”Nogle gange kan der gå måneder fra vi optager, til et afsnit bliver udgivet,” fortæller Kristoffer. ”Meget vand er løbet gennem åen for os i mellemtiden, og pludselig kan venner, bekendte og elever begynde at referere til noget, jeg har sagt i ét afsnit og efterfølgende glemt alt om igen, hvilket er lidt akavet,” indrømmer han.
Marias vej gennem skyld og skam
Det afsnit af RØST, som er blevet lyttet flest gange, er afsnittet ”Jeg aborterede mit barn”, udgivet 20. marts 2024, hvor Kristoffer, Lars og Anton har besøg i studiet af Maria, der valgte at få foretaget en abort, selv om hun var kristen.
”Vi tror, det afsnit, er et af de mest lyttede, fordi det var så livsnært. Og så var det et tabu-belagt emne, som blev behandlet godt af en person, der selv har erfaret det – med et tydeligt kristent vidnesbyrd!” siger Lars.
Fremtidige emner
Trioen regner fortsat med at producere nye afsnit af RØST på ubestemt tid. Nogle af de emner, de formentlig kommer til at tale mere om, omfatter bl.a. kirkevalg, fortabelsen, omvendelse og kunstig intelligens.
Du finder podcasten RØST, dér hvor du plejer at lytte til podcasts, eller på podcast.norea.dk,
sammen med mange andre gode Norea-podcasts. Vi lyttes ved!
*Du kender måske allerede TilLiv.dk – Noreas side fyldt med artikler, lyd-, og videoklip som hjælper og inspirerer dig i din bibellæsning og i livet som kristen. Den nuværende redaktion sørger for, at TilLiv.dk opdateres med nyt, aktuelt indhold flere gange om ugen.
RØST henvender sig primært til kristne personer mellem 18 og 30 år – men alle kan være med!
Emner, RØST har taget op indtil nu, inkluderer f. eks:
Dekonstruktion, hellig krig, abort, aktiv dødshjælp, social kontrol og nådegaver.