Tyrkiet: Jesus helbredte min ødelagte familie

“I begyndelsen bandede de og kom med trusler, men nu kender de Radio Shema.”

Noreas daglige leder, Ole Sørensen, har for nylig besøgt Shema Media Group, for at drøfte vores fælles arbejde i Tyrkiet og underskrive en ny samarbejdsaftale. I den forbindelse var der også anledning til at tale med nogle af medarbejderne, blandt andre 39-årige ”V”, der har været ansat i Shema i tolv år.

”V” fortæller, hvordan mennesker i det muslimske land har reageret på Shema og dets budskab i tidens løb: “I de første år modtog vi flest negative reaktioner. Nogle bandede, nogle kom med trusler. Men når du går rundt i Ankara i dag og spørger mennesker, om de kender Radio Shema, så har de hørt om os. For nylig modtog vi en kommentar, der lød: “Vi kan lide jeres musik, den er god. Nogle gange snakker I om Jesus og alt det dér, men det er okay. Vi kan lide musikken!””
Men en bredere accept blandt befolkningen er ikke det vigtigste. ”V” fortsætter: “Det vigtigste er, at ordet faktisk når ud til mennesker. Der er mennesker som lytter til radioen, kommer til Jesus og begynder at gå i kirke. Det er der mange eksempler på. Shema er et meget værdifuldt sted, for det er et af de få værktøjer, vi har til at udbrede ordet. I Tyrkiet er der begrænsede muligheder for det.”

Trusler er stadig hverdagskost

I Tyrkiet er det ikke forbudt ved lov at være kristen, men det er forbudt at missionere i traditionel forstand, og for landets ca. 6.000 kristne er diskrimination, had og trusler hverdagskost. Det lader sig kun vanskeligt gøre at plante nye husmenigheder eller kirker. Ind i den situation spiller Shema en vigtig rolle. ”V” fortæller: “Denne radiostation har betydning, fordi den når ud til rigtig mange mennesker i Tyrkiet. Den åbner en mulighed, et sted, hvor de kan finde frelse. Her i landet er der mennesker, der ikke kan læse i Bibelen, eller ikke har adgang til den. Der er nogle, som er nødt til at skjule det for deres familie, så de kan ikke tage en Bibel med ind i hjemmet. Vores radiostation gør det muligt for dem at lytte til evangeliet hvor som helst.”

Han ødelagde vores familie

”V” er gift og far til en søn. Han og hele hans familie er kristne og har det godt. Men sådan har det ikke altid været: “Jeg kommer fra en fattig familie i det østlige Tyrkiet. Min far var alkoholiker. Han slog min mor sådan cirka tre gange om dagen. Og også os børn.” Farens adfærd ødelagde i høj grad familien og drev børnene ud i stofmisbrug. Men efter at have været i Saudi Arabien for at arbejde, kommer faren en dag pludselig hjem og siger: “Jeg er kristen nu, jeg tror på Jesus.”
Det var en lang proces derfra, men med årene lykkedes det faren at ændre sig og genvinde familiens tillid. Da ”V” var 15, bad hans far ham om at læse Bibelen. Også for ham var vejen til troen en lang proces, men: “Jeg blev dybt rørt af den Fader, jeg læste om. Den perfekte Fader, som gav sine børn alt, hvad de havde brug for og alt, hvad der var godt for dem. Jeg ville gerne have sådan en Fader. Det havde jeg brug for i mit liv.

Nu er vi trygge

Da jeg var 16, begyndte mit liv at forandre sig for alvor. Fordi min far havde forandret sig, fordi min mor ikke blev udsat for vold længere, var vores familie lykkelig. Og jeg så, at det havde stor indflydelse på vores familie, at vi bad til Jesus. Det forandrede os alle. Mennesker vil gerne forandres, men det eneste, eller den eneste, der virkelig kan forandre nogen, er Gud. Jeg har nu været kristen i 23 år. Jeg har en god far. Jeg har en god mor og en god bror og søster. Jeg har en tryg familie, som jeg elsker, og som alle tror på Jesus. Gud er god og stor og nådig!”

Jeres støtte er værdifuld og vigtig

Dengang ”V” blev kristen, var det praktisk talt umuligt at finde ud af noget om kristendommen i det østlige Tyrkiet. Han havde kun sin fars tvivlsomme eksempel og farens éne Bibel at forlade sig på. Ingen andre kristne, ingen kristne bøger eller radio. Sådan er det heldigvis ikke længere, ikke mindst takket være Radio Shema.
Men Shema er afhængig af støtte udefra, da de kristne i landet må bruge størstedelen af deres ressourcer på at drive deres lokale små menigheder. ”V” er meget taknemlig for støtte og forbøn fra Noreas venner: “Det er meget værdifuldt og vigtigt for os. Jeg taler ikke kun om den økonomiske støtte. Al jeres støtte og forbøn gør, at vi mærker, at vi har opbakning. Det gør det muligt for os at gøre mere.”

Med din hjælp formår Radio Shema at sende mange forskellige programmer og ikke mindst følge op på deres mange lytterhenvendelser.

Støt mediemissionsarbejdet her