Ukraine

Dag 3 – 24. marts

Kun omkring 1% af befolkningen i Ukraine er muslimer – det er et ortodoks kristent land. Men muslimerne i Ukraine begyndte at hjælpe ukrainerne, da Rusland invaderede i februar 2022.

De fleste af muslimerne i Ukraine stammer fra de tyrkiske folkeslag. Nogle, som for eksempel krimtatarerne, kender alt til konflikt om deres hjemland. Tjetjenske muslimer har også en historie præget af konflikt med Rusland, hvilket drev dem til Ukraine – nogle af dem ser den nylige russiske invasion som en fortsættelse af en længere, historisk konflikt.

De muslimer, der blev tilbage i Ukraine sidste år, gjorde hvad de kunne for at fejre ramadan midt i krigslarmen og under fødevaremanglen. Vi har hørt om, hvordan de blev i Ukraine for at hjælpe andre med at flygte, samt tage sig af dem, der blev tilbage.

Krigen i Rusland og Ukraine, hvorfra en stor del af verdens hvedeforsyning kommer, har betydet en prisstigning på denne essentielle kornsort. Dette har igen betydning for mange muslimske nationer, såsom Tunesien, Libanon, Pakistan og Egypten, som er den største importør af ukrainsk hvede.

Da ramadanen sidste år faldt sammen med konfliktens begyndelse, bevægedes nogle muslimer til at give deres zakat til at hjælpe ukrainske flygtninge. Zakat er en pengegave, der minder om tiende. Muslimer forventes at betale den som en årlig almisse, og den udgør som regel 2,5% af deres indtægt. Dette år kan mange muslimers zakat meget vel igen gå til behov opstået på baggrund af krigen i Ukraine.

 

Hvordan kan vi bede?

  • Bed om at muslimske flygtninge fra Ukraine må finde sikkerhed på nye steder, og få hjælp til at genopbygge deres liv
  • Bed om at muslimer i Ukraine og i Rusland må finde frelse i vores Freds Fyrste
  • Bed om at kristne, der hjælper ukrainske muslimer, må kunne tilbyde et tilflugtssted, hjælp, håb og evangeliets glædelige budskab

 

Sådan har jeg talt til jer, for at I skal have fred i mig. I verden har I trængsler; men vær frimodige, jeg har overvundet verden.

Johs. 16,33

 

Hent Bedefolderen som PDF (13mb)