Afghanistan lige nu

Situationen for Afghanistans befolkning har været dybt problematisk siden Taleban tog magten i landet sidste år. Her fortæller flere kristne afghanere om de konsekvenser det konkret har i deres liv nu, i dag. Midt i håbløsheden formår de dog at hente nyt mod hos Gud, og her spiller mediemissionen en vigtig rolle.

For første gang i tyve år er det ikke Nordkorea, der ligger nummer 1 på Åbne Døres årlige liste over lande i verden, hvor det er sværest at være kristen. Nu er det Afghanistan. David Curry, leder af Åbne Døre USA, slår fast: “Det er ikke fordi det er blevet bedre i Nordkorea. Det er fordi det er blevet værre i Afghanistan.” Og Afghanistan er bare ét af de lande, der bliver mere og mere lukket for kristendommen i disse år. Dermed øges betydningen af det radio- og tv-arbejde som Norea er en del af.

Arbejdsløshed og hungersnød

Arbejdsløshed, hungersnød, frygt, vold, undertrykkelse. Listen over problemer som det fanatiske regime i Afghanistan fører med sig, er uendelig. Flere af de seere, der skriver til Noreas partner SAT-7, kan fortælle om en hverdag præget af krisetilstande.

“Hungersnøden er værre end nogensinde,” siger læreren Baset* “Min indkomst dækker ikke længere mine udgifter. Prisen på mel er tredoblet, og prisen på olie er fordoblet. Mange som var offentligt ansatte har ikke længere nogen indkomst.”

En anden seer, Arman* fortæller ligeledes: “Økonomiske problemer er blevet det, der fylder mest i vores liv. Det eneste vi ønsker er, at forblive i live. Vi kæmper hårdt for at sikre os, at vi ikke dør af sult, især for mine små børn, som er mest sårbare.”

Kvinder og børn taber

Manglen på arbejde truer endvidere med at øge forekomsten af børnearbejde i landet, som anslås at omfatte over en million børn. Seeren Amin* siger desuden: “Nogle mennesker er villige til at sælge deres børn for en smule brød.”
En anden gruppe, der i høj grad står som tabere under Talebans regime, er kvinderne. Kvinder må ikke færdes uden ledsagelse af et mandligt familiemedlem, og skal tildække deres ansigter i offentligheden. Kvinder indkaldes til forhør på grund af deres påklædning, og mange gange forhøres også deres mandlige familiemedlemmer. Piger må ikke gå i skole efter sjette klasse. Dette, sammen med den svigtende økonomi, betyder også at antallet af børneægteskaber sandsynligvis vil stige.

I frygtens greb

Rædslen har taget fast greb om især religiøse og etniske minoriteter i Afghanistan. Arman fortæller: “Der hersker en atmosfære af frygt og intimidering over samfundet. Hvert øjeblik lever vi med risiko for fysisk vold, fængsling, ydmygende og fornedrende behandling, og endda henrettelse uden rettergang.”

Selv indbyggernes mobiltelefoner bliver tjekket af Taliban, især dem, der tilhører den farsitalende del af befolkningen. Så det er risikabelt at have kristent indhold på mobilen. Således fortæller en fjerde seer, Daneesh*.

Vi håber på Herren

Trods disse næsten ufattelige prøvelser, giver seerne dog også udtryk for en styrket tro. “Mit håb er i Herren, som aldrig vil forlade mig og altid er ved min side,” skriver Amin. “I ham er livet, og han er håbet for enhver person, hvis hjerte er uden håb.”

Baset siger: “Min hustru, mine børn og jeg, ser alle ud over disse krisetilstande og holder fast ved den sande og levende Gud. Vi beder uophørligt, og vores himmelske far har beskyttet os, og vi har fred i vores hjerter. Mit håb er nu alene i den sande, levende Gud.”

Store muligheder

Daneesh har desuden øje for et meget vigtigt forhold ved afghanernes længsel efter frihed og retfærdighed. “Som troende kristne er vi alle kaldet til at arbejde sammen og udbrede Guds ord. At udbrede sandheden og bekæmpe uvidenheden og mørket.
Det er jeg personligt parat til, under de rette omstændigheder. At sige sandheden, enten med ord eller på skrift, uden at holde noget tilbage … Mulighederne for at dele evangeliet i Afghanistan er virkelig store”

Alt dette viser tydeligt, hvor hårdt Afghanistan og især de kristne afghanere, har brug for vores forbøn og støtte. De har brug for at blive omsluttet i forbøn for at bevare livet. De har brug for fortsat at blive opmuntret i troen gennem radio- og tv-programmer via Noreas partnere TWR og SAT-7, og gennem deres lytter- og seerkontaktteams. Benyt gerne bedelisten på siden https://norea.dk/ressourcer/, og støt arbejdet via https://gave.norea.dk

Kilde: SAT-7 UK
/LBD


Noreas engagement i Afghanistan

Norea sikrer produktionen og transmissionen af et ugentligt radioprogram til det afghanske folk.

Norea støtter gennem SAT-7 tv-programmer målrettet folk i Afghanistan.
Norea-missionær, Kasper Breindahl, er med i produktionen af disse programmer.

Læs mere om Afghanistan i NoreaNyt