28-årige Ayaz* er leder af videoafdelingen hos Shema Media Group, Noreas samarbejdspartner i Tyrkiet. Han mødte Jesus gennem en ven på universitetet, der blev ved med at invitere ham til ungdomsmøde. Dér mødte han andre unge kristne:
“Jeg var nysgerrig på deres liv, så de delte deres vidnesbyrd med mig. Jeg blev ved med at komme hver uge, og jeg læste og stillede spørgsmål. Især to af mine venners vidnesbyrd påvirkede mig meget. Den ene havde været alkoholmisbruger og bandemedlem. En af hans bedste venner var død i hans arme i forbindelse med et bandeopgør. Men han virkede så glad. Så først troede jeg, han løj. Men efterhånden forklarede han mig, at Guds kærlighed havde forandret hans liv, men at det tog tid.”
Hvad har jeg at miste?
Også for Ayaz selv var det en lang proces at overgive sig til Jesus. Der gik endnu et par år før han selv begyndte at læse i Bibelen, og i første omgang afviste han den som rent nonsens. “Men så tænkte jeg alligevel: ‘Jeg vil give det en chance. Hvad har jeg at miste?’ Så tog jeg imod Jesus som min Herre og Frelser, og først da forstod jeg, hvad det var for en kærlighed, de andre vidnede om.”
Shema på de sociale medier
Noreas udsendte medarbejder spørger Ayaz, hvordan Shema bruger de sociale medier. “Det er meget svært at være kristen i Tyrkiet. 99% er muslimer. Så vi forsøger ikke bevidst at provokere folk, ved fx at skrive bibelvers. Vi forsøger at fange folks opmærksomhed ved at skrive om aktuelle emner, fx fra nyhederne.”
“Derefter forsøger vi at lede opmærksomheden hen på vores radiokanal, Radio Shema, og vi følger op og svarer dem, når de skriver til os. Vi er også begyndt at lave videoer på YouTube, hvor vi blandt andet besvarer spørgsmål.” Ayaz fortæller, at nogle af de mest gængse spørgsmål er, “Har Bibelen ændret sig?”, “Tror I på tre guder?”, “Er kristendommen sand?” og ”Er det svært at være kristen i Tyrkiet?”
En personlig synsvinkel
“De videoer får rigtig, rigtig gode anmeldelser,” siger Ayaz, og uddyber, at han tror det er fordi medarbejderne gennem videoerne forklarer kristendommen ud fra en personlig, kristen synsvinkel – noget mange tyrkere aldrig har set før.
Shemas medarbejdere er meget omhyggelige med at besvare de kommentarer og henvendelser de får fra deres lyttere/seere. Ayaz siger, at det er forskelligt om de skriver med en person gennem længere tid, eller blot besvarer et enkelt spørgsmål og aldrig hører fra vedkommende igen. “Det kommer an på personen. Om vedkommende virkelig søger Gud, eller bare faldt over videoen og skrev en kommentar. Uanset forsøger vi at drage omsorg for personen. Vi forsøger at nå dem. Vi svarer dem direkte, personligt, ikke bare som “en Shema-medarbejder”.
*Navnet er ændret af sikkerhedsmæssige hensyn