
Chun* er født i Nordkorea. I dette land føres der streng kontrol med alting – lige fra de opstillede fortællinger, der udsendes via statsstyrede mediekanaler ned til de uddannelses- og erhvervsmæssige muligheder, der skænkes det enkelte individ. Selv religiøs praksis er forbudt.
Organisationen Åbne Døre sætter igen i 2025 Nordkorea øverst på listen over lande, hvor forfølgelse af kristne er mest ekstrem. Kristne, der bliver opdaget og fanget af myndighederne, bliver enten idømt livstidsstraf i hårde arbejdslejre eller dræbt på stedet. Vedkommendes familiemedlemmer risikerer også at blive indfanget og tildelt samme straf.
Selv under disse forhold, anslås der at være cirka 400.000 kristne i Nordkorea i dag. Det svarer til ca. 1,5% af befolkningen på 26 millioner. På grund af den store fare, fortæller de kristne ikke åbent om deres tro til andre, og det er med livet som indsats, hvis man samles.
Forældre tør ikke fortælle deres børn om Jesus
I skolerne indoktrineres børn til at angive deres forældre eller andre voksne til myndighederne, hvis de ser tegn på, at diktaturets regler ikke efterleves. Børn i kristne familier præsenteres derfor kun for evangeliet, hvis de kan holde det hemmeligt. I Chuns tilfælde, fortalte hans mor ham først om Bibelen, da han var gammel nok til at forstå alvoren ved at kende til dens indhold.
Som ung mand kunne Chun ikke finde ro. Han vidste, at hans far oprindelig kom fra Sydkorea, og han længtes efter at flygte dertil, opnå frihed, og vende tilbage til sin fars hjemby. Mange år gik, og til sidst kunne Chun ikke holde ud at vente længere. Han forsøgte på egen hånd at komme til Sydkorea. Men hans plan fejlede, og han blev tilbageholdt i et af Nordkoreas nabolande.
Hjem til døden eller ud i friheden?
Visse nationer har aftaler med Nordkorea om at sende flygtninge tilbage, hvor de møder forfærdelige konsekvenser som straf for deres ”desertion”. Takket være Guds nåde, så blev dette ikke Chuns skæbne. I stedet blev han, efter et stykke tid, prøveløsladt og overført til en FN-flygtningelejr . Der begyndte Chun ansøgningsprocessen om at få lov til at bosætte sig i Sydkorea.
Sådan hjælper vi gennem medier
Noreas partner i Sydkorea (TWR Korea), tilbyder støtte og opmuntring fra Guds Ord gennem medier og over telefonen til nordkoreanske flygtninge. Disse mennesker lider ofte under dyb ensomhed og isolation, og somme tider er de åbne for at høre evangeliet.
Medarbejdere hos Noreas partner er i kontakt med hver enkelt af de nordkoreanske flygtninge flere gange om ugen og følger op på deres situation på forskellige måder. For eksempel er de i kontakt med flygtningene via beskedtjenesten WhatsApp, og de taler i telefon med dem i op til en time ad gangen, sådan at flygtningene har nogen at tale og rådføre sig med, bede sammen med, og som kan dele bibelvers med dem til opmuntring og trøst. Ikke mindst sørger medarbejderne for at flygtningene har adgang til kristne radioprogrammer på koreansk. Hver søndag inviteres de også med til et online bibelstudie med efterfølgende gudstjeneste og lovsang.
En vanskelig overgang
Det var under sin tid i FN-flygtningelejren, at Chun var med til en af disse ugentlige online-gudstjenester og kom i kontakt med Noreas partner, som senere støttede ham igennem den periode, hvor han skulle finde fodfæste i Sydkorea.
Da Chuns ansøgning endelig blev godkendt, begyndte han denne vanskelige overgang. Mange flygtninge som Chun, kæmper med isolation, angst og kulturchok, når de møder et samfund så anderledes end alt, hvad de hidtil har kendt. Tiltag fra den sydkoreanske regering hjælper også i disse situationer, men det er alligevel svært for mange.
Gud gav dog, at Chun kom godt igennem omstillingen. I dag tjener han som medhjælper i en kirke for nordkoreanske flygtninge. Han drager omsorg for kirken og er altid fyldt med taknemlighed.
*Navnet er ændret af sikkerhedsmæssige årsager.
Kilde: TWR